“Wat doet die doos in de gang.” Mijn zestienjarige dochter stampt de woonkamer in en staat met de handen in haar zij terwijl ze het zegt. Het is geen vraag, het is kritiek. Ze kijkt ook heel kritisch naar mij. “Uh..”, zeg ik, “die is heel zwaar, die moet een van de mannen even naar de schuur sjouwen.” “En waarom is dat nog niet gebeurd?!”, vraagt ze. Troep in huis, ze vind het stom. Ik krijg bijna de neiging om het meteen te doen, maar weet me in te houden. Ik heb geen zin in het tillen van een doos van 25 kilo.

Je zou kunnen denken, hier spreekt een puber, want dat is ze. Maar er is nog iets anders aan de hand. Mijn dochter heeft sturingskracht. Ze weet wat ze wil en ze probeert anderen te overtuigen van haar doel. Met kracht, als het nodig is.

Sturingskracht is een van de talenten die Gallup onderkent in het totaal van 34 talententhema’s. Het is een talent dat maar weinig voorkomt bij mensen en helemaal bij vrouwen. Als een vrouw het heeft wordt ze al snel gezien als bazig en bitchy. Maar, het is echt een talent. Het is alleen wel een talent dat het meest effectief is, als je weet hoe je er mee om moet gaan. Zodat je geen weerstand maar enthousiasme creëert bijvoorbeeld.

Mijn dochter wilde graag de talententest doen waar ik mee werk. Het voelde voor haar alsof al haar vriendinnen een talent hadden (acteren, hockyen, tekenen) en zij niet. Die talenten zijn er wel degelijk, maar die zitten in haar geval niet zo zeer in een activiteit. Haar top drie: haar ideeënrijkheid, strategisch inzicht en sturingskracht.

Ze herkent zichzelf in het talentrapport dat ze kreeg. Haar rapport gaf ook mij nieuwe inzichten. Ze is bijvoorbeeld een geboren ondernemer. Eigenzinnig en autonoom, en er op gespitst om een impact te maken.

“Welk talent wil je verder ontwikkelen?” vroeg ik. “Sturingskracht”, zei ze. Ze is er trots op. Ik ook, ookal is het nu soms bere irritant. Als ze weet hoe ze er mee om kan gaan wordt het haar super power.

Wil jij weten wat jouw aangeboren talenten zijn en er optimaal gebruik van maken? Schrijf je in voor Ken je Talent voor de test plus een uur talentcoaching.