Een vier-urige werkweek?

Stel je voor. Een hagelwit strand. Intens blauwe zee. Een hangmat tussen twee palmbomen. En jij in die hangmat. Cocktailtje in je hand. Briesje ter verkoeling. En dat elke dag. Op 4 uur per week na. Dan zit je op een terrasje achter je laptop, je beantwoordt wat mails, je belt met wat teamleden en checkt of alles nog steeds lekker loopt.

Is het een droom van jou? Dolce far niente? Ik las het boek Road to Freedom van Karel Emck. Hij liet zich inspireren door het boek The 4-hour workweek van Timothy Ferris en wilde testen of dit echt kan werken. Voordat je verder leest: deze mail bevat een spoiler. Geruststelling: ook met spoiler is het boek nog steeds interessant om te lezen. Aan jou de keuze.

Goed. Jij denkt dat je die spoiler wel kan hebben, ik ook. Emck krijgt het voor elkaar. Dat was overigens geen spoiler. Als het niet was gelukt had het boek geheten: “Hoe ik 40 uur per week werkte om een vierurige werkweek voor elkaar te boksen en faalde”. Nee, Emck belandt op dat hagelwitte strand. En nu komt de spoiler: het wordt saai. Elke dag cocktailtjes drinken, op het strand hangen, met wat locals kletsen. Rondreizen in z’n eentje. Hij kan er een tijd van genieten, maar dan…is er meer boredom dan freedom.

Wij zijn creërende wezens
En dat snap ik. Wij mensen zijn creërende wezens. Die creatiekracht wil tot uiting komen. Je wil voldoening ervaren, ertoe doen. Waar we voldoening uithalen hangt af van onze talenten. Onderzoeksbureau Gallup heeft talenten ingedeeld in vier domeinen. Er zijn mensen die veel voldoening halen uit zorgen voor anderen, dat heeft te maken met talenten in het relatiebouwen-domein. Er zijn mensen die de energie van een individu of groep willen shiften: het beïnvloeden-domein. Je hebt mensen die graag concepten of oplossingen bedenken: het strategisch denken domein. En er zijn mensen die heel graag dingen voor elkaar boksen: het uitvoeren-domein.

Inzicht in je drijfveren
Voor de meeste mensen is het een combinatie van domeinen. Maar er is er altijd een domein dat dominant is. Als je de CliftonStrengths-test doet, krijg je inzicht in je talenten top 34. Je top 10 geeft je inzicht in de talenten die van nature het meest aanwezig zijn bij jou. En als je bij mij een talentgesprek boekt, dan geef ik je inzicht in de drijfveren die daarbij horen. Niet zo grofmazig als hierboven, maar in detail. De test zelf maakt die koppeling met drijfveren niet, maar het is heel waardevol om ook je drijfveren te kennen.

Elke dag een topdag
Ik zeg altijd tegen mijn klanten: als je op een dag de drijfveren kan afvinken die bij je top 10 talenten horen, dan heb je een topdag. De kunst is dus om zo vaak mogelijk je talenten in te zetten en een omgeving te vinden waarin jouw talenten tot hun recht komen. Dan doe je er toe èn haal je er voldoening uit. Mijn vermoeden: dan wil je geen vier-urige werkweek, dan is meer ook lekker. Omdat je voldoening ervaart on the go. En dat hagelwitte strand? Dat is dan een heerlijke kers op de taart, voor een paar weken.

Wil jij inzicht in je talenten en drijfveren? Boek een talentgesprek met Ken je Talent.