Ik ken een verhaal van een man die door z’n naïviteit in de bak belande. Dat ging zo. Hij, laten we ‘m Sjaak noemen, werd door wat vage kennissen uitgenodigd om te helpen bij een klus in Rotterdam. Sjaak zei ja.

Zie het even voor je. Grote man, in z’n kluskleren, veiligheidsschoenen aan, stond ’s ochtends klaar om opgehaald te worden. Hij werd opgepikt door die vage kennissen en kreeg onderweg in de auto een tas op schoot geworpen. Tot zover niks aan de hand.

Die tas opende hij toen ze op de bestemming arriveerden. Inhoud: tierips en wapens. Dit ging niet om een klus-klus, maar om een plan om iemand te ontvoeren. Sjaak stapte uit de auto en sputterde tegen, ze gingen toch klussen?

Toevallig kwamen net een paar agenten de hoek om lopen. Heel filmisch eigenlijk. De andere mannen schrokken daar zo van, ze renden accuut weg. Hup uit die auto. Sjaak niet. Hij dacht, ik heb niks gedaan. De politie vertrouwde het niet, met die wegrennende mannen. Een agent liep naar Sjaak, nog met de tas in zijn hand, en vroeg hem de tas te openen.

Je snapt ‘m al, Sjaak werd gearresteerd. Die vage kennissen ook, daar gingen de andere agenten achteraan. Niemand geloofde dat Sjaak zo naïef was. Zijn kluskleren en veiligheidsschoenen konden niet worden gezien als bewijs voor zijn onschuld. Het waren ook zijn vingerafdrukken op die tas. Sjaak ging een paar jaar de bak in.

Echt gebeurd. Gehoord van zijn reclasseringswerker.

Nou, Abeke, denk je misschien, wat moet ik met dit verhaal, ik ben toch niet zo naïef om in een kidnapping te belanden? En er dan ook nog een paar jaar voor de bak in te gaan?

Nee, ik weet zeker dat jij veel slimmer bent dan Sjaak. Maar…je kent het misschien om in een situatie te belanden waar je helemaal niet in wil zitten. Dat je ergens enthousiast in stapt, en dat het enorm tegenvalt. Een horroropdracht of een baan die niet meer past bij je. Ik ken genoeg mensen die maar in hun gouden kooi blijven zitten, “want er is overal wel wat aan de hand” en/of “het verdient goed”. Kortom, ik denk dat we allemaal wel eens de sjaak zijn. (Die woordgrap voelde je waarschijnlijk al aankomen).

De Sjaak uit mijn verhaal kon er overigens prima mee omgaan om een paar jaar te zitten. Elke dag zijn natje en droogje en een dak boven zijn hoofd. Dat zou anders kunnen zijn voor jou. Jij zal ongetwijfeld meer uit het leven willen halen.

Heb je het gevoel dat je vastzit en wil je nieuwe stappen zetten? Daar help ik je graag bij. Door te kijken in wat voor omgeving jij het beste tot je recht komt bijvoorbeeld en te kijken waar jij echt voldoening uit haalt. Of door te kijken naar hoe je met jouw talenten je situatie aangenamer kan maken.