Ik heb een dochter, die wil de wereld verbeteren. De mannelijke helft van deze wereld. Liefst wil ze mysogynie uitbannen. En ik verwacht dat ze daar ook graag de credits voor krijgt. Dat ze terugkomt in de geschiedenisboeken, als de moderne feministe die alles anders maakte. Misschien zat het al in de keuze van haar naam: we vernoemden haar naar Rosa Parks.

Talent en drijfveer
In de wereld die Rosa wil creëren scanderen jongens van het studentencorps ‘Wat hebben we voor vrouwen? Respect! Wat doe je met vrouwen? Aanbidden!’ Je begrijpt het, mijn dochter wil ertoe doen, liefst op grote schaal. Dat is een talent èn een drijfveer: significantie heet het in de benaming van onderzoeksbureau Gallup.

Mijn motor
Ik heb de behoefte niet om op die schaalgrootte iets te betekenen, ik word er al blij als ik mijn to-dolijst van de dag kan afvinken. Ik wil graag elke dag iets presteren. Liefst iets waarvan anderen vinden dat het heel moeilijk is of misschien zelfs onmogelijk; dan ga ik áán. Ik vond dat vroeger een slechte eigenschap van mezelf. Totdat ik erachter kwam dat het mijn motor is: elke dag wil ik iets presteren.

Drijfveren
Mijn dochter en ik, we delen ook drijfveren. Onze drang naar autonomie bijvoorbeeld. Ik wil me vrij voelen, voelen dat ik zelf kan bepalen en beslissen, zij ook. Of onze behoefte om liefst elke dag een diepe verbinding met iemand te voelen.

Voldoening
Dat vind ik een van de mooie aspecten van de CliftonStrengths-test waar ik mee werk als strengths coach. Je ontdekt je aangeboren talenten èn je krijgt inzicht in je drijfveren. Ik zeg altijd tegen mijn cliënten: als je op een dag de drijfveren die horen bij je top tien talenten kan afvinken dan heb je een top dag. Zo werkt het. Eén van je drijfveren vervullen, dat maakt blij, maar dagelijks invulling geven aan de combinatie van jouw drijfveren, dan ervaar je echt voldoening.

Weet jij precies wat jouw drijfveren zijn?