Strengths coach voor professionals, jongeren en teams

Over de CliftonStrengths-test

De test die jouw unieke, aangeboren talenten
in kaart brengt
en je ook inzicht geeft
in je drijfveren.

Wil jij ontdekken wat jouw sterke punten zijn en hoe je deze optimaal kunt benutten? Daarvoor is de CliftonStrengths-test ontwikkeld, een test die wetenschappelijk is onderbouwd en al door meer dan 30 miljoen mensen over de hele wereld is gemaakt.

Onderzoeksbureau Gallup onderzocht wat mensen succesvol maakt

De test is ontwikkeld door het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Zij onderzochten wat mensen succesvol maakt en definieerden 34 talententhema’s. In de filosofie van Gallup heeft ieder mens deze 34 talententhema’s in zich, maar de thema’s waar iemand het hoogst op scoort, dat zijn de talenten die bij iemand van nature het meest ontwikkeld zijn.

34 talententhema’s

In de test reageer je op 177 stellingen. Na het voltooien van de test ontvang je een gepersonaliseerd rapport dat je topsterktes rangschikt uit het totaal van 34. Deze sterke punten zijn onderverdeeld in vier domeinen:

Uitvoeren: Sterke punten die te maken hebben met dingen gedaan krijgen, taken volbrengen en doelen bereiken.

Beïnvloeden: Sterke punten die verband houden met communicatie, overtuigingskracht en anderen beïnvloeden.

Relatiebouwen: Sterke punten die verband houden met het opbouwen en onderhouden van sterke relaties.

Strategisch denken: Sterke punten die verband houden met probleemoplossing, creativiteit en strategische planning.

Ik vind CliftonStrengths beter dan andere testen

In vergelijking met andere populaire tests zoals DISC en Insight, biedt deze tool veel voordelen die je helpen bij het ontwikkelen van je aangeboren talenten, het kennen van je drijfveren en het precies weten waar jij goed in bent en in welke context je het beste tot je recht komt.

Waarom ik koos voor CliftonStrengths

Toen ik me ging verdiepen in talentgericht werken heb ik verschillende talententests onderzocht, zoals DISC (ik ben gecertificeerd DISC-coach) en Insights. Mijn conclusie: ik ben het meest enthousiast over de Clifton Strengths-test. Omdat de uitkomst zeer gedetailleerd is en omdat ik keer op keer merk dat de uitkomsten kloppen. En mijn klanten ook. Ik merk dat mensen zich er helemaal in herkennen en zo aspecten van zichzelf ontdekken waar ze zich niet van bewust waren. Of talenten ontdekken die ze zelf niet zagen als talenten, misschien eerder als zwakke punten. Hieronder mijn opsomming van de grootste voordelen van de CliftonStrengths-test.

Zie ik alleen maar voordelen? Nee, ik heb één punt van kritiek, dat lees je onderaan deze pagina. Omdat er zoveel pluspunten zijn, start ik daarmee.

Grootste voordeel CliftonStrengths-test

Een van de grootste voordelen van de CliftonStrengths-test is dat het jouw natuurlijke talenten en sterke punten identificeert. De test werkt heel intuïtief en is zeer genuanceerd omdat er in totaal 34 talententhema’s zijn geïdentificeerd. Hierdoor krijg je een beter begrip van jezelf en kan je jouw sterke punten verder ontwikkelen. Het kennen van jouw sterke punten kan je meer zelfvertrouwen geven en voldoening in je dagelijks leven.

De positieve benadering van de CliftonStrengths-test

Een ander voordeel van de CliftonStrengths-test is dat het een positieve benadering heeft. In plaats van te focussen op jouw zwakke punten, richt de test zich op jouw sterke punten en hoe je deze kunt benutten en ontwikkelen. Hierdoor krijg je meer waardering voor jezelf en voor wat jij kan bijdragen aan een team of organisatie.

Relaties verbeteren met deze sterke-puntenbenadering

Daarnaast kan de CliftonStrengths-test je helpen om je relaties met anderen te verbeteren. Door een beter begrip van je eigen sterke punten, kan je ook beter begrijpen hoe anderen in elkaar zitten en waar hun sterke punten liggen. Dit zorgt voor meer begrip, communicatie en samenwerking in relaties, of het nu gaat om werk of persoonlijke relaties.

Doelen stellen met CliftonStrengths

Ook kan de CliftonStrengths-test je helpen bij het stellen van doelen en het nemen van beslissingen. Door jouw sterke punten te identificeren, kan je je richten op het bereiken van doelen die passen bij jouw unieke talenten en drijfveren. Dit kan helpen bij het nemen van beslissingen over carrière, persoonlijke ontwikkeling en andere levensgebieden.

Niet alleen talenten, ook drijfveren

Het mooie van de CliftonStrengths-test is dat het niet alleen je talenten op gedetailleerde en genuanceerde manier in kaart brengt, maar het geeft je ook inzicht in je drijfveren. Elk talententhema kent z’n eigen drijfveren. Voor de meeste andere talententests geldt dat je apart een drijfverentest moet doen. In mijn ervaring zijn deze drijfverentesten minder nauwkeurig dan de Clifton Strengts-test.

Vind de juiste werkomgeving

Tot slot kan de CliftonStrengths-test jou helpen bij het vinden van een werkomgeving die bij je past. Door het identificeren van jouw sterke punten en het kennen van jouw drijfveren kun je werkgevers en klanten vinden die qua cultuur en sfeer het beste bij jou passen. Dit kan resulteren in meer werkgeluk en je kan op die manier meer betekenen voor de organisatie waarin/waarvoor je werkt.

Kortom, als jij wilt ontdekken wat jouw sterke punten zijn en hoe je deze kunt benutten voor persoonlijke en professionele groei, is de CliftonStrengths-test de juiste keuze. Het biedt veel voordelen ten opzichte van andere populaire tests zoals DISC en Insight, juist vanwege de positieve benadering en het feit dat CliftonStrengths veel gedetailleerder is en je niet in een hokje duwt. Met deze test ontdek je jouw sterke punten en realiseer jouw volledige potentieel.

Nadeel CliftonStrengths-test

Een nadeel van de CliftonStrengths-test vind ik het omslachtig taalgebruik in het Clifton 34 rapport. Het rapport lees niet daardoor niet heel makkelijk. Daar staat tegenover dat de informatie kloppend is en je veel inzicht geeft in jezelf.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je de test maken? Je haalt het meeste uit de test als je er een talentgesprek bij boekt. In het talentgesprek help ik je jouw talantenrapport te duiden en beantwoord ik je vragen over de uitkomst. Dit gesprek geeft je de handvatten om jouw talenten te kennen en erkennen. Lees hier meer over Ken je Talent.

Ik heb al veel testen gedaan zoals Insights en DISC. Deze test duwt mij niet in een hokje of geeft me geen stempel, maar gaat uit van mij. Dat is een goed gevoel.…”

(deelnemer CliftonStrengths test in het talentprogramma voor teams)