Volgens mijn kinderen ben ik een boomer. Alles boven de veertig valt volgens hen in die categorie, dus ik zeker. Ik volg het account OkTinderboomer op Instagram. Iets in mij wil namelijk checken of ik echt zo ver af sta van de belevingswereld van de jeugd. Instagrammer Emma geeft me met OKTinderboomer een inkijkje in hoe mannelijke boomers op Tinder communiceren met haar. En hoe cringe zij dat, als twintiger, vindt.

Boomergedrag
Cringe (mag ik dat woord gebruiken als boomer?) gedrag waarvan ik niet wist dat het te bestempelen is als typisch boomergedrag. Communiceren twintigers en dertigers dan echt zo anders? Ja, oké, ook ik vind de reacties van die mannen lachwekkend. “Leuke man op leeftijd, valt op jongere vrouwen, mag met een kleurtje”. Brrrrr. “Flexibel en passioneel, geloof me, de hemel is maar een voorportaaltje!”. Ai, ai, ai. En deze briljante openingszin: “Leuk dat we een match hebben maar je zal me wel snel verwijderen denk ik” of “Hey knappert zeg eens iets leuks”.

Gapende kloof
Ik vind het interessant dat Emma deze tenenkrommende vormen van communicatie bestempelt als boomerconversatie. Blijkbaar ziet zij een gapende kloof tussen haar generatie en de boomergeneratie, officieel geboren tussen ’41 en ’55, maar zoals ik al zei, inmiddels is het een term voor alles boven de 40.

Een mismatch is niet altijd zo lollig
De lol van Oktinderboomer is dat Emma bewust op zoek gaat naar de mismatch, omdat het zo lollig is. En dat is precies het haakje voor mijn betoog. Voor Emma blijft het lollig, want ze gaat niet echt met ze daten, laat staan trouwen. Maar soms beland je onbewust in een mismatch. Dat kan in een relatie zijn, maar ook in je werk. De manier waarop jij de dingen doet en wat jij belangrijk vindt, matcht dan niet met de ander of met je omgeving. Tja, dan voel je je niet gezien en niet gewaardeerd. Sterker nog, meestal ga je denken dat het aan jou ligt. Soms worden er eisen aan je gesteld waar je niet aan kan voldoen. Niet omdat je niet goed genoeg bent, maar omdat het niet matcht. En dat is heel wat minder lollig dan die Tinderboomers.

Op naar de match
Het is zo zonde als je dan denkt dat het aan jou ligt; dat je niet gestructureerd genoeg bent, of niet proactief of te weinig extravert, bijvoorbeeld. Want zo zit het echt niet. Het zijn je talenten en drijfveren die niet tot hun echt komen in die omgeving. Een mismatch. En dan kan je nog zo je best doen, maar leuk wordt het nooit. Daarvoor moet je eerst heel goed weten waar jij van nature goed in bent en wat je nodig hebt om elke dag voldoening te ervaren.

Wil jij weten in wat voor werkomgeving jij het beste tot je recht komt? Wat jij nodig hebt voor meer werkgeluk? Tijd voor een talentgesprek?