Heb je al gehoord van de BHH-verslaving? Ik heb ‘m. Ik zit inmiddels al in het vierde seizoen van deze Netflix-serie en ik kan niet stoppen. Ik geloof dat het Saskia Noort was die de serie tipte in een column. Dat vind ik een troostrijke gedachte, dat ik niet de enige malloot ben die hiernaar kijkt. Het is namelijk vre-se-lijk.

Je ziet zes rijke dames hun leven leven en interacteren met elkaar. Dat laatste lukt niet al te best. Hun gedrag lijkt vaak meer op schoolpleingedrag van zevenjarigen. Wacht, nee, die doen het veel beter. Ruzie, roddel, achterklap, emotionele toestanden, ik kijk met open mond.

Er is Lisa, de Engelse. Ze houdt van een cynisch grapje, dat steevast verkeerd wordt opgevat. Zeker door zakenvrouw Adrienne, die geneigd is alles serieus te nemen. Er is Taylor die overal slachtoffer van is, behalve van de plastisch chirurg. En dan heb je Kim en Kyle, de kibbelende voormalig kindsterren. Sowieso is iedereen zo strak getrokken dat er geen emoties zichtbaar zijn op de gezichten.

Wat me vooral fascineert is hoe mensen elkaar zo verkeerd kunnen begrijpen. Het zijn stuk voor stuk sympathieke dames, maar zijn ze bij elkaar dan zijn de tenen lang en is de onzekerheid groot, dat speelt een rol. Wat ik vooral zie is het onvermogen om zich in de ander te verplaatsen. En dan gaat er van alles mis.

Weet je waar dat mee te maken heeft? Met de bril waardoor je kijkt. En dat wordt weer bepaald door jouw unieke combinatie van talenten en drijfveren.

Ik gun die huisvrouwen van Beverly Hills een teamdag om meer inzicht te krijgen in hun talenten. Want ze komen totaal niet tot hun recht in die groep. Eerst een individuele sessie, om zelf meer inzicht in hun eigen kracht te krijgen en daarmee meer vertrouwen in zichzelf te voelen. En zo ook meer inzicht in hoe ze naar anderen kijken en wat ze van anderen verwachten. Dat zal zo veel meer begrip opleveren.

Maak jij het wel eens mee, dat je een ander totaal niet begrijpt? Of zie je het in het team waarin je werkt? Je vindt bijvoorbeeld die ander een trage sjaak of een enorme chaoot. Je vindt de ander een bazige aso of een dociel muurbloempje. Daar zitten talenten achter. En hoe mooi is het als je die talenten kan zien, in jezelf en in anderen. In plaats van het ‘irritante’ gedrag.

Wil jij meer inzicht in jezelf en in hoe jij kijkt naar anderen? Of wil je dit met je team doen? Daarvoor is er het Talentprogramma, dat zorgt voor meer begrip en meer plezier in samenwerken.